Geschichte des Torfs

> Viele Aktivitäten

Besuchen Sie den letzten Ort in den Niederlanden, an dem noch Torf gestochen wird. Es gibt immer viele Aktivitäten für die ganze Familie!

> Öffnungszeiten Veenpark

Der Veenpark ist bis einschließlich Sonntag, den 30. Oktober, geöffnet. Täglich von 10:00 bis 17:00 Uhr.

Vom 25. Juli bis einschließlich 21. August haben wir bis 18:00 Uhr geöffnet.

> Route

Der Veenpark befindet sich in Barger-Compascuum. Das ist in der Nähe von Emmen in Drenthe. In Richtung der deutschen Grenze.

> Pioniers en boekweit

Ons plaggenhutdorp Aole Compas
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen. Deze eerste bewoners waren geen turfstekers maar boekweitboeren. Toen na 1850 de “aanval op de Emmense Venen” begon gingen ze voor de veenbazen werken, of trokken weg om elders te boeren.

> Veen wordt turf

Over turfstekers en veenafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. Deze “veenput”, zoals de turfafgraving door turfstekers wordt genoemd, is nog tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik geweest. Je gaat naar de plek waar de turfsteker zijn noeste handarbeid verrichtte.

> Dubbellint Bargermond

Ons eigen veenkoloniaal dorp
Bargermond is een Drents Gronings veenkoloniaal dorp in de periode 1900 tot 1966,  Langs de kanalen ontstonden bij de kruispunten van wegen en water florerende dorpen met winkeltjes en ambachtelijke bedrijfjes.  In de grensstreek met Duitsland waren deze dorpen, als Bargermond, katholiek met een rijk verenigingsleven en een grote rol voor “meneer Pastoor”.

> Treinen en varen

Met de trein of boot door het park
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.  Door het museumpark lopen twee smalspoor trajecten en vele kilometers bevaarbaar kanaal. Beide zijn een direct gevolg van de veengeschiedenis. Turf werd per spoor en over water afgevoerd. Nu zijn de treinen en boten geschikt voor personen vervoer. Stap maar in!

Ontdek alle leuke activiteiten de
Er is van alles te beleven voor jong en oud in het Veenpark, zelfs nu nog voor de opening van het seizoen.

Kom naar onze Easter party op 1e paasdag (17 april) met DJ Roy!

 

Expositie
In de vaste expositie Veenomenale Hondsrug vertelt het Veenpark in samenwerking met het Geopark het verhaal van het turfland langs de Hondsrug.

Kinderfeestjes
Dat is een goed idee: Lekker je verjaardag vieren in het Veenpark!