Pinksterbroed 2022

Pinksterbroed op tweede Pinksterdag

Een eeuwenoude Drentse traditie

blijft in het Veenpark behouden

Pinksterbroed vindt naar een oude traditie plaats op 2e Pinksterdag in het plaggenhuttendorp ’t Aole Compas. In de middag lopen er kinderen in traditionele kleding en met mooie versierde bogen zingend langs de deuren. Na het zingen van een liedje krijgen ze van de bewoners snoep.

Het is géén Sint Maarten in juni, maar een eeuwenoud Drents gebruik waarbij kinderen met een “bruidje” langs de deuren gaan. De bewoners van de veenketen en plaggenhutten zijn allemaal thuis gebleven om de kinderen, die van deur tot deur gaan, te horen zingen. Ook de kinderen die het park bezoeken kunnen mee doen. Zij kunnen ook zingend langs de deuren in ‘t Aole Compas en voor álle zingende kinderen is er natuurlijk bij elk huisje een traktatie.

Historie van de Pinksterbroed

Vroeger werden in het voorjaar de koeien door jonge mannen naar het weidegebied gebracht.
De koe die het eerst in het dorp arriveerde werd door de bewoners versierd en de eigenaar moest trakteren. Later was het niet meer de koe, maar de jongen die een bloemenhulde ontving.

Ook dat veranderde in de loop der tijden. Kinderen gingen in groepjes van deur tot deur met in hun midden een bruidje. Het bruidje was natuurlijk bijzonder gekleed en liep onder een prachtige boog van groen en bloemen. Bij elk huis van het dorp zongen ze een speciaal lied.

De bezoekers krijgen bij de entree de tekst van het lied zodat alle kinderen mee kunnen zingen.

Tijden van de stoet door ’t Aole Compas:

 

ma 6 juni 2022 13:30 uur
ma 6 juni 2022 14:15 uur
ma 6 juni 2022 15:00 uur
ma 6 juni 2022 15:45 uur

 

Plaggenhutten
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen.

Turfafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. 

Met trein of boot
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.