Veenpark

Geniet van ons Kerstprogramma 2022

> Donkere Dagen Tocht

Doe mee op 25 november a.s. met een spannende spooktocht door het duistere Veenpark!

> Openingstijden

Wij zijn op dit moment gesloten voor regulier bezoek tot begin april 2023.

Met kerst en tussen kerst en oudjaar is het park beperkt geopend met een speciaal programma.

> Route

Het Veenpark vind je vlakbij Emmen. Makkelijk te bereiken met de auto via de A37 en de Hunebed Highway N34. Vanaf het NS-station Emmen met buslijn 92. Je kunt ons bereiken op 0591-324444.

> Pioniers en boekweit

Ons plaggenhutdorp Aole Compas
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen. Deze eerste bewoners waren geen turfstekers maar boekweitboeren. Toen na 1850 de “aanval op de Emmense Venen” begon gingen ze voor de veenbazen werken, of trokken weg om elders te boeren.

> Veen wordt turf

Over turfstekers en veenafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. Deze “veenput”, zoals de turfafgraving door turfstekers wordt genoemd, is nog tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik geweest. Je gaat naar de plek waar de turfsteker zijn noeste handarbeid verrichtte.

> Dubbellint Bargermond

Ons eigen veenkoloniaal dorp
Bargermond is een Drents Gronings veenkoloniaal dorp in de periode 1900 tot 1966,  Langs de kanalen ontstonden bij de kruispunten van wegen en water florerende dorpen met winkeltjes en ambachtelijke bedrijfjes.  In de grensstreek met Duitsland waren deze dorpen, als Bargermond, katholiek met een rijk verenigingsleven en een grote rol voor “meneer Pastoor”.

> Treinen en varen

Met de trein of boot door het park
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.  Door het museumpark lopen twee smalspoor trajecten en vele kilometers bevaarbaar kanaal. Beide zijn een direct gevolg van de veengeschiedenis. Turf werd per spoor en over water afgevoerd. Nu zijn de treinen en boten geschikt voor personen vervoer. Stap maar in!

Kerstbuffet 1e kerstdag

Kom met het hele gezin op Eerste Kerstdag heerlijk genieten van ons uitgebreide kerstbuffet !

 

 

Kerstwandeling 2e kerstdag
Op 2e kerstdag kun je weer heerlijk genieten van de traditionele kerstwandeling in het park met veel gezelligheid onderweg.

Donkere Dagen Tocht
Loop samen met je vrienden mee met de spooktocht door het duistere Veenpark op vrijdag 25 november 2022
Bestel snel je tickets!