EnergieRijk

Welkom in EnergieRijk! De plek waar jij rijk kunt worden…

Met een energieke blik op de toekomst!

Van het verleden naar het heden in het EnergieRijk
EnergieRijk is een van de nieuwste toevoegingen in het Veenpark die de bezoeker vanuit het Veenverleden meeneemt naar het hier en nu. Met een energieke blik op de toekomst dus!  

Van toen en nu en door naar de toekomst: inspiratie en inzicht
Aan het begin van het bezoek aan het park, zie je in de introductiefilm het Veenverhaal rond 1920. Hier wordt al duidelijk dat we in de vorige eeuw te lang zijn doorgegaan met het graven naar veen, terwijl er andere energiebronnen beschikbaar waren. Nu zitten we in een vergelijkbare situatie. We moeten van olie en gas naar zon- en windenergie overschakelen. In het verleden ging die omslag te langzaam en nu eigenlijk weer!

In het nieuwe EnergieRijk wordt je op speelse wijze geïnspireerd om na te denken over de impact die onze eigen keuzes hebben op het gebruik van (nieuwe) energiebronnen, landschap en sociale leven. En word je verleid te kijken hoe jij zelf met energie omgaat.

Wonen, Consumeren, Mobiliteit
Op het gebied van verschillende thema’s word je geprikkeld om te ontdekken wat nu eigenlijk écht duurzame keuzes zijn.

Hoe woon je? Hoe consumeer je? Hoe verplaats je je? We weten allemaal dat de trein minder energie verbruikt dan een vliegtuig, maar hoeveel minder nu eigenlijk ?

Een belangrijke ontdekking: jij hebt ook macht! En veel meer dan je denkt. Het gaat er namelijk niet alleen om hoe energie wordt opgewekt, maar ook hoe er mee wordt omgegaan! Want hoe minder energie je gebruikt, hoe minder er hoeft worden opgewekt.

Guilty Pleasures
Stiekum hebben we allemaal wel een paar zaken die we erg prettig vinden en graag in ons leven houde, ook al weten we dat die keuze misschien niet de meest milieuvriendelijke is.
Gelukkig kun je jouw quilty pleasures alle ruimte geven in het EnergieRijk! 🙂

Plaggenhutten
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen.

Turfafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. 

Met trein of boot
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.