Basisonderwijs

Schoolreis naar het Veenpark

In het Veenpark bij Emmen komt de veenhistorie echt tot leven. Je rijdt en vaart er door de geschiedenis naar een echte turfafgraving. Het Veenpark biedt de leerlingen een combinatie van interactie en educatie. Kinderen kunnen spelenderwijs de veen-geschiedenis opnemen. Terwijl ze reizen met twee treinen en een boot, volgen ze het levensverhaal van Lieske en Geert.

In het Veenpark is heel veel ruimte om te spelen. Het is dus de locatie voor de hele dag! ’s Morgens komen, ’s middags vertrekken. Regen? Je loopt makkelijk van het ene gebouw naar het andere, er is binnen veel te zien. En wat te denken van 400 m2 expositieruimte over veenwegen en veenlijken!

Presentatieles

De presentatieles vindt plaats in de filmzaal. In een decor van veen en oude gereedschappen hangt een eigentijds digibord biedt veel mogelijkheden. Er is voor elke leerling een draadloos stemkastje om anoniem de vragen te kunnen beantwoorden en actief mee te doen.

Programma Basisschool

Speurtocht
Elke leerling een eigen speurtocht. Zoeken en de vraag beantwoorden. Maar goed lezen want het antwoord staat in grote leesboeken, over het leven van Lieske en Geert, langs de route.

Turfsteker
Met de veentrein vervoeren we de groep door het hoogveengebied Berkenrode naar de laatste echte turfafgraving die er in Nederland nog is. Hier wordt nog elke dag met blote handen turf gegraven.
Na het bezoek bij de turfsteker brengt de trein iedereen weer terug naar station Berkenrode op het centrale plein. Het geheel duurt 45 minuten.

Smikkelmaal
Turfgravers moeten natuurlijk ook iets eten! Er zijn verschillende mogelijkheden in het park. Informeer naar de mogelijkheden.

Lespakket
Een lespakket voor de bovenbouw. In vijf lessen worden een aantal belangrijke onderwerpen van de geschiedenis van Drenthe behandeld; het ontstaan van veen en turf, het werk van veenarbeiders, kinderen in het veen, het wonen en het dorpsleven in een veenkoloniaal dorp. De beschreven leerstof geeft een aantal lessuggesties. Hierdoor wordt het Veenparkbezoek voor de leerlingen nog leerzamer! Gratis downloaden bij boeking.

Spelen

Speelruimte
Er is in het Veenpark heel veel ruimte om te spelen. En niet zo maar een speeltuin. Op de twee eilanden in de Runde komt het thema terug met een Veenfabriek, Plaggenhutten en een Turfschip.

Schoolplein
Hier horen natuurlijk de spelletjes van toen.

Speelpad
Lieske heeft een “geheim” pad van school naar huis.

Schoolreis prijzen
Schoolreis Basis € 7,50
Schoolreis met interactieve presentatie € 10,50
Schoolreis met smikkelmaal  € 12,50

Schoolreis compleet met smikkelmaal
en presentatie

€ 15,50
 • Per 10 leerlingen begeleider gratis

 • Alle tochtjes met de beide treinen en de boot zijn inbegrepen! Net als een bezoek bij de bakker, de klompenmaker, de turfsteker en de kruidenier.

 

Meer weten? Neem contact ons op

Heb je vragen of opmerkingen? Je kunt ons bereiken door het onderstaande formulier in te vullen. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. Ons telefoonnummer is 0591-324444. We zijn ook te bereiken via info@veenpark.nl.  Kerstbuffet 1e kerstdag

  Kom met het hele gezin op Eerste Kerstdag heerlijk genieten van ons uitgebreide kerstbuffet !

   

   

  Kerstwandeling 2e kerstdag
  Op 2e kerstdag kun je weer heerlijk genieten van de traditionele kerstwandeling in het park met veel gezelligheid onderweg.

  Donkere Dagen Tocht
  Loop samen met je vrienden mee met de spooktocht door het duistere Veenpark op vrijdag 25 november 2022
  Bestel snel je tickets!