Basisonderwijs

Schoolreis naar het Veenpark

Het Veenpark bij Emmen laat je terug in de tijd stappen. Hier ervaar je hoe de mensen vroeger samenleefden met het veen en hoe zij daar hun bestaan op bouwden. Zo biedt het park dé mogelijkheid om de geschiedenis van Zuidoost-Drenthe en het veen te ontdekken.

Voor basisscholen biedt het Veenpark verschillende educatieve programma’s, allemaal gericht op ontdekkend en ervarend leren.

Naast de educatieve programma’s is er in het park ook de mogelijkheid om te spelen, te varen en met de treintjes te reizen. Zo is er de hele dag iets te doen!

Educatieve programma's

Speurtocht
Wat deden de mensen in het veen? Hoe zag het leven als kind van een veenarbeider eruit?

Door een speurtocht in ons museumdorp krijgen de kinderen een beeld van het leven in Bargermond, een veenkoloniaal dorp uit 1920.

Doelgroep:
Groep 1 t/m 8
De speurtocht is voor alle groepen geschikt, de vragen en inhoud wordt op niveau aangepast.

Huishouden in het veen
Wat was de rol van de kinderen in het veenarbeidersleven? Hoe hielpen zij mee in een gemeenschap waar hard werken voorop stond? Gingen ze naar school of hielpen ze hun ouders?

In dit project leren de kinderen hoe het leven van de veenarbeiderskinderen in 1920 eruit zag. Door een lijstje met huishoudelijke klusjes af te maken voor de fictieve mevrouw Janssen ervaren ze wat de taken van de kinderen in het gezin waren.

Doelgroep:
Groep 1 t/m 6

School in het veen
Hoe zag een schoolklas er in 1920 uit? Welke lessen kregen de leerlingen?

In dit programma leren de leerlingen over het onderwijs uit 1920 in een veendorp. Ze bezoeken de dorpsschool in Bargermond, volgen een les uit 1920 en spelen oud-Hollandse spelletjes op het speelplein!

Doelgroep:
Groep 5 t/m 8

Kunst in het veen
Hoe keken de kunstenaars naar het veen? Wat deden ze er allemaal mee?

De leerlingen leren vanuit een kunstenaarsoogpunt naar het landschap en de omgeving te kijken. Het hoogveengebied, maar ook de mensen die erin werkten en de dorpen waarin ze woonden, hebben inspiratie geboden aan verschillende kunstenaars. De leerlingen maken kennis met de geschiedenis van het veen, met het veengebied én met de kunstenaars die er kunstwerken van hebben gemaakt. Als verwerking zullen de leerlingen zelf aan de slag en hun eigen ‘’veen kunstwerk’’ maken.

Doelgroep:
Groep 1 t/m 8

Vincent van Gogh
Welke inspiratie bood het veen aan Vincent van Gogh?

In samenwerking met kunstenares en oud-lerares Marion Mencke is een inspirerend educatief programma ontwikkeld. Als onderdeel van haar educatieve erfgoed/kunstproject is het mogelijk één van haar opdrachten uit te voeren in het Veenpark.

U kunt dit programma alleen boeken als u het erfgoedproject van Marion Mencke volgt. Bij boeking krijgt u dan € 2,00 korting per leerling bij het Veenpark.

Doelgroep:
Groep 1 t/m 8

Extra's

Smikkelmaal
Het is mogelijk na het educatieve programma te eten met de klas. Informeer naar de mogelijkheden

Lesbrief
Er kan gebruik worden gemaakt van een lesbrief die past bij  het educatief programma. Ook worden daar opdrachten voor in de les aangeboden. Deze is op te vragen bij de afdeling Educatie. (De lesbrief kan eventueel ook worden ingezet ter voorbereiding op het bezoek aan het Veenpark).

Spelen

Speelruimte
Er is in het Veenpark heel veel ruimte om te spelen. En niet zo maar een speeltuin. Op de twee eilanden in de Runde komt het thema terug met een Veenfabriek, Plaggenhutten en een Turfschip.

Schoolplein
Hier horen natuurlijk de spelletjes van toen.

 

Schoolreis prijzen
Schoolreis Basis € 6,50
Schoolreis met educatief programma € 9,00
 • Lunch (patat en drinken)  is bij te boeken vanaf € 3,95 per leerling. Heeft u specifieke wensen voor de lunch, dan kunt u dat overleggen bij de reservering.
 • Per 10 leerlingen begeleider gratis
 • Alle tochtjes met de beide treinen en de boot zijn inbegrepen! Net als een bezoek bij de bakker, de klompenmaker, de turfsteker en de kruidenier.

 

Meer weten? Neem contact ons op

Heb je vragen of opmerkingen? Je kunt ons bereiken door het onderstaande formulier in te vullen. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. Ons telefoonnummer is 0591-324444. We zijn ook te bereiken via info@veenpark.nl.

  Samen vroeger beleven

  In het Veenpark beleef je hoe het leven van de veenarbeiders rond 1920 er uit zag. Met de trein en de veenschuit kun je de dorpen en het hoogveengebied bezoeken.

   

   

  Queeste van het Veen
  Geert en Lieske nemen je mee op speurtocht door het dorp Bargermond. Met deze puzzeltocht leer je veel over het leven van de kinderen in de veendorpen.

  Turfafgraving

  In het veenpark vind je de enige nog overgebleven turfafgraving. Hier kun je zelf ervaren hoe het turfsteken er aan toe ging.