Verhalen van het veen

> Pioniers en boekweit

Ons plaggenhutdorp Aole Compas
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen. Deze eerste bewoners waren geen turfstekers maar boekweitboeren. Toen na 1850 de “aanval op de Emmense Venen” begon gingen ze voor de veenbazen werken, of trokken weg om elders te boeren.

> Veen wordt turf

Over turfstekers en veenafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. Deze “veenput”, zoals de turfafgraving door turfstekers wordt genoemd, is nog tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik geweest. Je gaat naar de plek waar de turfsteker zijn noeste handarbeid verrichtte.

> Dubbellint Bargermond

Ons eigen veenkoloniaal dorp
Bargermond is een Drents Gronings veenkoloniaal dorp in de periode 1900 tot 1966,  Langs de kanalen ontstonden bij de kruispunten van wegen en water florerende dorpen met winkeltjes en ambachtelijke bedrijfjes.  In de grensstreek met Duitsland waren deze dorpen, als Bargermond, katholiek met een rijk verenigingsleven en een grote rol voor “meneer Pastoor”.

> Treinen en varen

Met de trein of boot door het park
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.  Door het museumpark lopen twee smalspoor trajecten en vele kilometers bevaarbaar kanaal. Beide zijn een direct gevolg van de veengeschiedenis. Turf werd per spoor en over water afgevoerd. Nu zijn de treinen en boten geschikt voor personen vervoer. Stap maar in!

Samen vroeger beleven

In het Veenpark beleef je hoe het leven van de veenarbeiders rond 1920 er uit zag. Met de trein en de veenschuit kun je de dorpen en het hoogveengebied bezoeken.

 

 

Queeste van het Veen
Geert en Lieske nemen je mee op speurtocht door het dorp Bargermond. Met deze puzzeltocht leer je veel over het leven van de kinderen in de veendorpen.

Turfafgraving

In het veenpark vind je de enige nog overgebleven turfafgraving. Hier kun je zelf ervaren hoe het turfsteken er aan toe ging.