Expositie

Expositie

In de vaste expositie Veenomenale Hondsrug vertelt het Veenpark in samenwerking met het Unesco Global Geopark de Hondsrug het verhaal van het turfland langs de Hondsrug. De 400 m2 expo, die is gebouwd rond een bassin met de oudste veenweg van Nederland, is het ideale startpunt voor de Expeditie Veen en een bezoek aan het Veenpark.

Het veen langs de Hondsrug is ontstaan na de laatste ijstijd. Al in de 13e eeuw steken ze in Groningen turf. De Drentse venen blijven nog onaangeroerd. Na 1850 kwam het gebied Emmen “aan snee”. Met het graven van kanalen begon de aanval. Foto’s, film, gereedschappen,spullen, veenweg en replica’s van veenlijken, het hele verhaal. De Neolitische Veenweg is 4500 jaar oud en is 100 jaar geleden bij het turfsteken gevonden, op minder dan een kilometer afstand van het Veenpark. Een deel van de weg is te zien in de expositie.

Plaggenhutten
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen.

Turfafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. 

Met trein of boot
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.