Herfstverhalen
van het veen

Sfeervolle verhalen in de herfstvakantie

De veengeschiedenis kent vele verhalen

Tijdens de herfstvakantieweken, op woensdag 18 oktober, woensdag 25 en donderdag 26 oktober, kun je in het Veenpark genieten van mooie verhalen over de geschiedenis van de veendorpen.

De herfst was begin twintigste eeuw een tijd waarin de veenarbeiders zich moesten voorbereiden op de winter. Kleding moest gemaakt, voedsel ingemaakt en er moest voldoende turf liggen voor in de kachel. In de avond vertelden de mensen ook verhalen aan elkaar, televisie was er immers nog niet. Dat waren natuurlijk ook spannende verhalen over de gevaren in de veengebieden.

Verhalen
In het park worden op verschillende locaties verhalen verteld:

Molen 
Onze molen De Berk is een bijzondere molen, Klaas vertelt over zijn geschiedenis en het renovatieproject.

Klompmaker
Het maken van klompen is een echt ambacht. Jan weet veel te vertellen en ook over de rol van de klomp bij de smokkelroutes langs de grens met Duitsland.

Zuster Engel 
Begin twintigste eeuw woonde ‘zuster Engel’ een katholieke non in het veengebied. Veel mensen kennen de verhalen over deze bijzondere vrouw die rondreed in haar jeep.

Veldwachter en arbeidersopstanden
Rond 1920 waren er veen arbeidersopstanden vanwege het wegvallen van werk en grote armoede. Hoe ging dat eigenlijk? en wat was de rol van de veldwachter hierin? De veldwachter vertelt.

Veenlijken
In het veen zijn diverse veenlijken opgegraven. De bekendste is misschien wel het meisje van Yde. Maar er valt nog een boel meer over te vertelen!

Brugwachter
De brugwachters hadden een belangrijke functie in de veendorpen. De turfschepen voerden af en aan door de kanalen. Hoe zag een dag van de brugwachter eruit? En hoe was het om als kind op zo’n schip op te groeien?

Armoede
De armoede was rond 1920 enorm in de veendorpen.  Historicus Jan Kalter kan hierover veel vertellen en beantwoordt vragen op 25 of 26 oktober.

Huisslachten
Vroeger werden de varkens aan huis geslacht. Dat was nogal een toestand. Hoe ging dat precies in zijn werk?

Bijgeloof
De kerk speelde een grote rol in het dorpsleven. Maar ook bijgeloof. Er doen vele verhalen en sagen de ronde over geesten en witte wieven die over de veenvlaktes waren. Wat is waar en wat is bijgeloof? Annemiek Drenth vertelt erover en zingt in de kerk.

Turfsteken
Onze vaste vrijwilliger die demonstraties geeft over turfsteken, heeft dit zelf als kind nog meegemaakt. Hij vertelt daar uitvoerig over in de turfafgraving.

Vincent van Gogh
Het veenlandschap was een grote inspiratie voor Vincent van Gogh. Ook al was hij in Zuidoost-Drenthe in 1883, de leefomstandigheden en het landschap verschilden rond 1920 niet zo veel met toen. Vincent zelf vertelt wat hem zo aantrok in dit gebied, waar hij is geweest en heeft getekend en geschilderd.

Activiteiten
Natuurlijk kun je op deze herfstverhalen dagen ook vanalles doen in het Veenpark:

Herfstknutsels maken, een mooie kleurplaat inkleuren, pompoenen uithollen en lampions ervan maken, turfstapelen of marshmallows roosteren boven een vuurtje.

Verkleden zoals in 1920
Je kunt je met de hele familie in de kleding heisen zoals de mensen er rond 1920 uitzagen. Natuurlijk maak je daar een mooie selfie van. Onze medewerkers kunnen ook voor jou een mooie foto met jouw toestel maken.

 

Voor de herfstverhalen koop je een regulier dagticket online of aan de balie. Abonnementhouders kunnen met hun pas gratis naar binnen tijdens deze dagen. 

Voor de spooktocht op 21 oktober moeten ook abonnementhouders een ticket kopen.

Geesten van het veen
De spannendste verhalen komen tot leven tijdens de spooktocht ‘Geesten van het veen‘ op zaterdag 21 oktober. 

Bestel hier meteen je ticket!

 

Plaggenhutten
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen.

Turfafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. 

Met trein of boot
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.