Dag van de boekweitboer

10 september 2023

Oogsten van boekweit

Van zaaien tot oogsten van de boekweit!

Op zondag 10 september wordt wederom in het Veenpark door de vrijwilligers meerdere keren het proces van zaaien en oogsten van de boekweit uitgevoerd en in scène gezet. De bezoekers beleven in ’t Aole Compas hoe dat in vroeger tijden ging.

Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit was de hele familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek. Deze traditie houden we in het Veenpark graag in ere. Maar liefst drie keer wordt op deze zondagmiddag de verbouw en oogst van de boekweit voor de bezoekers uitgebeeld en toegelicht door de vertelster.

De voorstellingen op de akker zijn om 13:15, 14:15 en 15:15 uur.

Zorg dat je erbij bent en bestel snel je ticket!

Wie waren de boekweitboeren?
De boekweitboeren waren de eerste bewoners van Barger-Compascuum. Boekweit was het enige gewas dat op de zure veengrond goed wilde groeien. Veel van deze boeren kwamen vanuit het Duitse Hannover naar de moerassige veengebieden in onze regio. Vanaf 1866 vestigden zij zich in het gebied. Ze woonden net als de latere veenarbeiders in plaggenhutten en waren behoorlijk zelfvoorzienend.

Hannoveranen naar het Compascuum
Wie waren die eerste pioniers in Barger-Compascuum? Een stukje geschiedenis. In het jaar 1765 hebben onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover tot de huidige Nederlands-Duitse grens geleid. In het jaar 1866 is een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger-Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum.
Met een kruiwagen of oude kar, beladen met huisraad en wat spullen, kwamen deze pioniers in het uit- gestrekte, onbewoonde, veengebied aan. Van de materialen die ze ter plekke konden vinden bouwden ze schamele onderkomens. Hutten van berkenstammen met heideplaggen als dak.

Een gedicht over de boekweitboeren gemaakt voor de opening van ’t Aole Compas

Door wilskracht en vlijt gedreven
En hopend op een vrijer leven
Is hier de eerste Hannoveraan
in 1866 van start gegaan
Wat die pionier heeft volbracht
Blijft steeds een les voor het nageslacht
( Minne Veringa 1966, tgv eeuwfeest en opening Aole Compas)

Bekijk hieronder een foto en film overzicht van De dag van de boekweitboer 2022

Plaggenhutten
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen.

Turfafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. 

Met trein of boot
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.