Ons eigen veenkoloniaal dorp

  Bargermond, veenpark

Dubbellint Bargermond

Langegerekte dorpen langs de kanalen. In Bargermond zijn twee van deze “linten” verbonden met een weg waar aan de belangrijkste gebouwen, de kerk, de kroeg en de school, staan. Bargermond is een Drents Gronings veenkoloniaal dorp in de periode 1900 tot 1966, Langs de kanalen ontstonden bij de kruispunten van wegen en water florerende dorpen met winkeltjes en ambachtelijke bedrijfjes. In de grensstreek met Duitsland waren deze dorpen, als Bargermond, katholiek met een rijk verenigingsleven en een grote rol voor “meneer Pastoor”.

De brugwachterswoning met extra grote zijramen voor een goed uitzicht over het kanaal. Arbeidershuisjes, eigendom van grote bedrijven uit Deventer, Amsterdam en Dordrecht. Net als de kruidenier, zijn de bakker en deze klompenmaker elke dag aan het werk. Ook in de jaren 50 en 60 is hier nog volop turf gewonnen voor o.a. de Norit fabriek. Ook in de veendorpen dringt de “moderne tijd” door. Aan het Zuiderdiep staat dan ook de radiowinkel “Electra”.

Plaggenhutten
In ons plaggenhuttendorp Aole Compas hangt nog de sfeer van de pioners die zich hier vestigden op het verend veen.

Turfafgraving
De laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken is bij ons in het park. 

Met trein of boot
In het grootste museum van Nederland kunt je heerlijk wandelen. Maar als je niet zo ver wilt, of kunt lopen, dan is er voldoende “openbaar vervoer”.